Bemutatkozás

Tisztelt Érdeklődő, szeretettel köszöntöm a Kiskorpádi „Szigetestó” honlapján.

Bevezetőként ejtenék néhány szót a tó történetéről. A faluban élő idősebb korosztály elmondása alapján a tavat körülbelül 100 évvel ezelőtt létesítette a Zoltán földbirtokos család. Medrét kubikusokkal ásatta ki.

Az államosítások idején a tó a Kutasi Állami Gazdaság kezelésébe került, az pedig bérbe adta a Kiskorpádi Horgászegyesületnek, amely 2003-ig gazdálkodott a tavon. Ekkor a tó értékesítésre került. A megvételt követően nyomban elkezdődött a tó rendbehozatala, hisz akkori formájában végnapjait élte. Először a tó medre lett rendbetéve, majd megépült az általunk megálmodott széles, füvesített partoldal.

A tó a 2005-ös év elejétől nyitotta meg újra kapuit a horgászok előtt.

A 2010-es év teljes szemléletváltást hozott. A tó teljesen átalakult halállománnyal folytatta életét a „fogd meg és engedd vissza” elv alapján, amely elv az itt élő összes halra vonatkozik, még a vörösszárnyú keszegre is.

A fejlesztés folyamatos, a tó környezetének rendezetté és emberbaráttá tétele napjainkban is folyik. Felépült 4 db. 30 m2-es faház, amelyek az 1-es, a 2-es, a 4-es és az 5-ös állásokon lettek elhelyezve. Mindkét faház el van látva mikróval és hűtővel, ágy nincsen benne, azt a horgászok maguk oldják meg. Ezen két helyet csak a faházakkal együtt lehet kibérelni. A 2015-ös évtől minden állásunkon egyedi áramvételi lehetőséget biztosítunk, külön almérő órával, tehát mindenki csak az általa fogyasztott áramot kell, hogy kifizesse. Kialakításra került egy új fürdőhelyiség, külön zuhanyzó résszel és külön angol wc-vel. 2017-től minden állásunkat csónakkal láttuk el.

Beszéljünk néhány szót a kiváló és rohamosan fejlődő halállományról. A tó fő hala természetesen a minden horgász által kedvelt ponty és amur, amelyekből a tóba a 2017-es évtől kizárólag 10 kg feletti példányokat telepítünk. Ezen kívül rengeteg színes koi alkotja a halállomány többi részét, amelyek egyedszámát tudatosan gyarapítjuk. Igazi különlegesség is él a tóban, egyre növekvő létszámmal, a fekete amur. Folyamatosan, mondhatni napról napra fejlesztjük tovább a halállományt, melyet az ellenőrzött helyekről történő halvásárláson kívül nagy számban színesítenek a saját nevelésű, válogatott halaink. Új irányvonalként a csodás koik mellett, szépséges „spanyolpikkelyes” pontyokkal próbálunk örömet okozni a hozzánk ellátogató bojlis és finomszerelékes horgászoknak.

Remélem ezzel a rövid kis bemutatkozással mindenki érdeklődését felcsigáztam és nemsokára találkozunk a tóparton!

Horgásztársi üdvözlettel: Kovács Mihály tógazda