Bemutatkozás

Tisztelt Érdeklődő!

Szeretettel Köszöntöm a Kiskorpádi Szigetestó “Koiország” honlapján!

Bevezetőként ejtenék néhány szót a tó történetéről. A faluban élő idősebb korosztály elmondása alapján a tavat körülbelül 100 évvel ezelőtt létesítette a Zoltán földbirtokos család.

Az államosítások idején a tó a Kutasi Állami Gazdaság kezelésébe került, az pedig bérbe adta a Kiskorpádi Horgászegyesületnek, amely 2003-ig gazdálkodott a tavon. Ekkor a tó értékesítésre került. A megvételt követően nyomban elkezdődött a tó rendbehozatala, hisz akkori formájában végnapjait élte. Először a tó medre lett rendbe téve, majd megépült az általunk megálmodott széles, füvesített partoldal.

A tó a 2005-ös év elejétől nyitotta meg újra kapuit a horgászok előtt.

A 2010-es év teljes szemléletváltást hozott. A tó teljesen átalakult halállománnyal folytatta életét a „fogd meg és engedd vissza” elv alapján, amely elv az itt élő összes halra vonatkozik, még a vörösszárnyú keszegre is.

A fejlesztés folyamatos, a tó környezetének rendezetté és emberbaráttá tétele napjainkban is folyik. Az eltelt évek alatt felépült 4 db. 30 m2-es faház, melyekkel a hozzánk ellátogató horgászok és családtagjaik pihenését próbáljuk még kényelmesebbé tenni. es, a A házak az 1-es, a 2-es, 4-es és az 5-ös állásokon lettek elhelyezve. Mindegyik faház el van látva mikróval és hűtővel, ágy nincsen benne, azt a horgászok maguk oldják meg. Az 1-es és az 5-ös álláson lévő  házakat hűtő-fűtő klímaberendezéssel láttuk el. Ezen négy helyet csak a faházakkal együtt lehet kibérelni. A 2015-ös évtől minden állásunkon egyedi áramvételi lehetőséget biztosítunk, külön almérő órával, tehát mindenki csak az általa fogyasztott áramot kell, hogy kifizesse. Kulturált tisztálkodási lehetőséget tudunk biztosítani zuhanyzóval és angol wc-vel. 2017-től minden állásunkat csónakkal láttuk el.

Beszéljünk néhány szót a kiváló és rohamosan fejlődő halállományról. A tó fő hala természetesen a minden horgász által kedvelt ponty és amur. Ezen kívül rengeteg színes koi alkotja a halállomány többi részét, amelyek egyedszámát tudatosan gyarapítjuk. Igazi különlegesség is él a tóban, egyre növekvő létszámmal, a fekete amur. Folyamatosan, mondhatni napról napra fejlesztjük tovább a halállományt, melyet az ellenőrzött helyekről történő halvásárláson kívül nagy számban színesítenek a saját nevelésű, válogatott halaink. Új irányvonalként a csodás koik mellett, szépséges „spanyolpikkelyes” pontyokkal próbálunk örömet okozni a hozzánk ellátogató bojlis és finomszerelékes horgászoknak. A 2023-as évtől pontyból kizárólag 12 kg feletti példányok találhatóak a tóban. Tavunkból minden évben eltávolítjuk az ívásból eredő szaporulatot, hogy a nagy halra váró horgászokat ne zavarják, növendék halak!

Remélem ezzel a rövid kis bemutatkozással mindenki érdeklődését felcsigáztam és nemsokára találkozunk a tóparton!

Horgásztársi üdvözlettel: Kovács Mihály tógazda