Horgászrend

A horgászat személyi és anyagi feltételei:

Horgászni az jogosult, aki a vízterület tulajdonosánál:

 • 6.000 Ft (a 2022. évtől 7.000 Ft) értékű bojlis napijegyet vásárol (amely összevonva tartalmazza az eddig külön lévő felszerelés bérleti díjat és a csónak használati díját). A napijegy 24 órás időtartamra és 3 botra érvényes, miután az adott évre érvényes állami horgászjegyét  a vendég bemutatta. FOGLALNI, EGYSÉGESEN ÉRKEZŐ NAP 10:00 – TÁVOZÓ NAP 10:00-IG LEHET. A horgász megérkezéskor aláírásával igazolja, hogy a horgászrendet elolvasta és tudomásul vette, valamint az általunk biztosított felszerelési tárgyakat (pontybölcső, mérlegelő zsák, nagyméretű merítő) a megtekintett állapotban átvette, azokért anyagi felelősséget vállal.
 • A tóra horgászállást előre kell foglalni, a weboldalon megtalálható foglaltsági táblázat adatai alapján. A foglalást a Tudnivalók-Hírek menüpont alatt leírtak alapján kérjük e-mailben elküldeni.
 • Tavunkon a nem horgászó kísérőknek és a horgászok családtagjainak NEM KELL fizetniük.
 • A tóparton elhelyezett faházak bérleti díja 6.000 Ft/nap (a 2022. évtől 7.000 Ft/nap), a benne lakók létszámától függetlenül. Az egyik faház a 2-es, a másik a 4-es álláson van elhelyezve.  A faházakban hűtő és mikro van, az ágyat minden horgász maga biztosítja. Ezen állásokat kizárólag a faházzal együtt lehet foglalni.

Általános kötelezettségek és magatartás:

 • A horgász köteles megismerni és maradéktalanul betartani a helyi horgászrendet!
 • Az ellenőrzésre jogosult személyek (ellenőr, rendőr, tulajdonos) felszólítására a horgásznak lehetővé kell tennie a horgászeszközök megvizsgálását.
 • Az ellenőrzésre jogosult személyek a horgász járművét a területen feltartóztathatják, a jármű vezetőjét igazoltathatják és a járművét átvizsgálhatják.
 • A horgász különös gonddal köteles védeni a vizet mindennemű szennyeződéstől és természetre káros anyagoktól. Védenie kell továbbá a vízpart állat- és növényvilágát. Tilos a part menti növényzetet bármi módon megcsonkítani vagy írtani, valamint a tó körül élő állatokat bármi módon bántani.
 • Tilos a vízi létesítmények (zsilipek, árapasztók, partvédelem, stb.) bármilyen okból történő megbontása vagy átrendezése.
 • Tilos a szemetet, étel- és horgászcsali maradékot, SZOTYOLA ÉS TÖKMAG HÉJAT, cigaretta csikkeket(!) a horgászhelyen hátrahagyni.
 • A horgászat ideje alatt keletkezett szemetet a horgász vagy magával viszi, vagy 1.000 Ft-os szemétdíjat kell megtérítsen.
 • A víz minőségének védelme érdekében tilos olyan anyag vízbe juttatása, amely a víz minőségét rontja (pl.: mérgez, oxigént von el, a fenéken erjed, rothad, stb.). Ennek okán rendszeres, szoktató etetéshez csak a vízben nem oldódó és egészségre nem ártalmas etetőanyagok használhatók. TAVUNKON ETETNI FRISSEN FŐZÖTT (nem erjesztett) TIGRISMOGYORÓVAL, A GYÁRI PELLETEKKEL, HÁZI ÉS GYÁRI BOJLIVAL, VALAMINT CSEMEGEKUKORICÁVAL (konzerv vagy zacskózott) LEHET! A gyenge minőségű, úgynevezett “etető” bojlik használatát kerüljük!  Feederbotos horgászat esetén az etetőkosárba való készítményeket lehet használni. MINDENNEMŰ EGYÉB SZEMES TAKARMÁNNYAL (KENDER, REPCE, STB.) ÉS KUTYATÁPPAL ETETNI TILOS!
 • Az esetlegesen észlelt vagy véletlenül elkövetett vízszennyezést, a part szennyezését és a rongálást a halőrnek vagy a tulajdonosnak azonnal be kell jelenteni.

A horgászat részletes szabályai:

 • TAVUNKON KIZÁRÓLAG A „FOGD MEG ÉS ENGEDD VISSZA” ALAPELV MŰKÖDIK, NINCS ELVIHETŐ HAL, MINDEN HALAT VISSZA KELL ENGEDNI!
 • TAVUNKON A HALAK VÉDELME KIEMELKEDŐ! A 2017-es évtől a halak egészségi állapotának ellenőrzése, valamint a tervezett chip-el való ellátásuk miatt a horgásznak minden hal megfogásánál tájékoztatnia kell a halőrt. A halőrnek az állásra történő kiérkezéséig, amennyiben ez a fárasztás alatt nem történik meg, a halat a merítőhálóban kell tartani, a vízből addig kiemelni TILOS! Megértésüket előre is köszönjük!
 • Tavunkon minden horgásznak kötelező a jó minőségű sebfertőtlenítő használata, melyet a hal testén felfedezett külső sérülésekre is használjunk!
 • A kötelező felszereléseket (pontybölcső, mérlegelő zsák, nagyméretű szétszedhető merítő) senkinek nem kell magával hoznia, mert azt mi biztosítjuk, HASZNÁLNI KIZÁRÓLAG EZEKET LEHET! A TÓRA ESETLEGESEN MÁSHONNAN BEHURCOLHATÓ HALBETEGSÉGEK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN SAJÁT MÉRLEGELŐ ZSÁK ÉS MERÍTŐHÁLÓ HASZNÁLATA SEM ENGEDÉLYEZETT! A tavon nem csak bojlis felszereléssel, hanem finom szerelékes módszerrel is megengedett a horgászat (feeder, match, rakós bot), amennyiben a felszerelés erőssége a nagy halakhoz van igazítva.
 • A TAVON FONOTT FŐZSINÓRRAL ÉS FONOTT DOBÓELŐKÉVEL HORGÁSZNI TILOS! Fonott zsinór kizárólag horogelőkeként használható. Tavunkon a LEADCORE HASZNÁLATA TILOS! Mindenki arra törekedjen, hogy olyan szerelékkel horgásszon, amely bent szakadás estén csak az előkét hagyja a hal szájában. AZ ÚGYNEVEZETT CSAPÓ ELŐTÉT, AZAZ A FŐZSINÓRTÓL SOKKAL VASTAGABB DOBÓELŐTÉT HASZNÁLATA NEM ENGEDÉLYEZETT!
 • A tó gátjáról és árapasztójából horgászni szigorúan tilos!
 • Tavunkon bójázni kizárólag “dőlő” bojával lehet, az úgynevezett H-bója használata nem engedélyezett!
 • A TÓBAN FÜRÖDNI SZIGORÚAN TILOS ÉS ÉLETVESZÉLYES!
 • Tavunkon engedélyezett és ajánlott a behúzás! SAJÁT CSÓNAKOT HASZNÁLNI NEM LEHET, SZINTÉN AZ EGYÉB VIZEKRŐL BEHURCOLHATÓ FERTŐZÉSEK ELKERÜLÉSE MIATT! A CSÓNAKHASZNÁLATTAL KAPCSOLATBAN EGY FONTOS SZABÁLY: AZ ESETLEGESEN AKADÓBAN ELAKADT HALRA KÖTELEZŐ CSÓNAKKAL RÁMENNI ÉS MEG KELL PRÓBÁLNI KISZABADÍTANI A SZERELÉST. AMENNYIBEN EZ NEM SIKERÜL, A LEHETŐ LEGRÖVIDEBB ZSINÓRT SZAKÍTSA BE A HORGÁSZ! A halőr segítségét kérni lehet ilyenkor! A csónakot kizárólag úszni tudó, 18. életévét betöltött horgász használhatja, a védőfelszerelések használata mellett, kizárólag saját felelősségére!
 • A horgász köteles bevetett készségei közelében tartózkodni. Amennyiben horgászhelyét elhagyja, a készségek őrzését másra nem bízhatja, azokat köteles a vízből kivenni.
 • A kifogott hallal szemben kötelező a kíméletes bánásmód. SZIGORÚAN TILOS A NAGY HALAKKAL ÁLLVA FÉNYKÉPEZKEDNI! FELHÍVNÁM A HORGÁSZOK FIGYELMÉT, HOGY FÉNYKÉPEZKEDÉSNÉL A HAL ELEJÉT TARTÓ KÉZ UJJA VAGY UJJAI NE KERÜLJENEK A HAL KOPOLTYÚFEDŐJE MÖGÉ! A PARTON LEHETŐLEG MINÉL KEVESEBBET TÖLTSÖN A HAL ÉS MINDENKIT MEGKÉREK, HOGY FOLYAMATOSAN LOCSOLJÁK FRISSEN A TÓBÓL MERÍTETT VÍZZEL, AMÍG KINT VAN! Nekünk horgászoknak a hal nyújt szórakozási lehetőséget és horgászélményt, ezért bánjunk vele a NEKI kijáró tisztelettel! Külön megkérném horgásztársaimat, hogy a fárasztás idejét ne rövidítsék le a hal erőltetésével, mert az a szája károsodásával jár. SZIGORÚ ELŐÍRÁS A KÍMÉLETES FÁRASZTÁS! A horgászt anyagi felelősség terheli, amennyiben önhibájából kárt tesz a halban!
 • Tavunk mellett tüzet gyújtani csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad, vagy ennek hiányában a tulajdonos, illetve a halőr engedélyével. Mindenkit megkérek, hogy a tűzrakáshoz esetlegesen az erdőből összeszedett fát, távozáskor, ne hagyják a parton, dobják vissza az erdőbe!
 • Kérjük a horgászokat, hogy a tó partján kultúráltan viselkedjenek és kerüljék el mások nyugalmának, pihenésének bárminemű megzavarását (pl.: hangoskodás, hangos zenehallgatás). A TAVON LÁTHATÓAN ITTAS, ALKOHOLOS BEFOLYÁSOLTSÁG ALATT ÁLLÓ SZEMÉLY NEM HORGÁSZHAT. Ezen szabályt mindenki tartsa be, hisz a dolog szubjektív elbírálást igényel, mindenki felelősséggel fogyasszon alkoholt a HALAK VESZÉLYEZTETÉSE NÉLKÜL! Azon horgászokat, akiknek esetlegesen kikapcsolódást nyújt egy “kellemes” leittasodás, megkérem, hogy a józan ítélőképességgel megáldott állapot visszanyeréséig NE HORGÁSSZANAK!  KÖSZÖNÖM!!!
 • Tilos a horgászatra jogosultnak az általa használt készségeket bárkinek horgászatra átengedni, aki horgászatra nem jogosult (nem váltott napijegyet).
 • Parkolni csak a kijelölt parkolóban szabad. A partoldalra gépkocsival lehajtani még kipakolás céljából is TILOS!
 • Horgászni 0-24-ig lehet.
 • A TAVAT ÉJSZAKA ELHAGYNI VAGY ÉJSZAKAI IDŐPONTBAN MEGÉRKEZNI, A KÜLÖNÖSEN INDOKOLT ESETEKET KIVÉVE, SZIGORÚAN TILOS! A HALŐRNEK MINDEN ESETBEN SZÓLNI KELL!
 • A faházakban elhelyezett felszerelési tárgyakat (hűtőszekrény, mikrohullámú sütő), valamint magát a faházat tisztán hagyja mindenki, amikor távozik!
 • Tavunkon tilos a lenti képen látható, valamint ehhez hasonló alakú horgok használata. SZIGORÚAN TILOS A HAYABUSA M1-ES HOROG HASZNÁLATA! A MAXIMÁLISAN HASZNÁLHATÓ HOROGMÉRET A 6-OS! MEGKÉRNÉM A HOZZÁM LÁTOGATÓ HORGÁSZOKAT, HOGY LEHETŐLEG VASTAG „HÚSÚ” HORGOT HASZNÁLJANAK. KIZÁRÓLAG SZAKÁLL NÉLKÜLI HOROG HASZNÁLHATÓ A TAVON!

 

Elhelyezkedés a horgászhelyen:

 • A tavon kizárólag előre lefoglalt helyen lehet horgászni.
 • Tilos a parton új horgászhelyet létesíteni a part menti növényzet vagy a parti rézsű megbontásával.

A TÓPARTON ESETLEGESEN BEKÖVETKEZETT BALESETEKÉRT, BOTTÖRÉSEKÉRT A TULAJDONOS SEMMIFÉLE FELELEŐSSÉGET NEM VÁLLAL. A TÓPARTON MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE TARTÓZKODIK!

Mindenkinek jó szórakozást kívánunk!